Vest o otvaranju poglavlja 27 za Crnu Goru bi bila veoma važna

 

Foto: Kabinet potpredsednika Vlade Crne Gore

Potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović sastao se juče sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Crnoj Gori dr Robertom Veberom.

Potpredsednik Simović je ambasadoru Veberu poželio dobrodošlicu i uspešnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori, istakavši da će Crna Gora i dalje doprinositi razvoju snažnih i prijateljskih odnosa sa Saveznom Republikom Nemačkom. Simović je zahvalio Nemačkoj na snažnoj podršci koju je do sada pružala Crnoj Gori, kako na ekonomskom planu tako i na ispunjavanju zahtevne evropske agende.

Iako je na početku integracionih procesa sve izgledalo, zahtevno, obimno i kompleksno, Crna Gora je postala članica NATO, otvorila je 31 poglavlje u pregovorima za članstvo u EU, u značajnoj meri je usaglasila svoje zakonodavstvo sa evropskim, ojačala administrativne kapacitete i uspešno koristi predpristupne fondove za finansiranje projekata koji doprinose ukupnom razvoju, kazao je Simović.

Poruke koje na temu evropske perspektive Crne Gore dolaze iz Nemačke su vrlo ohrabrujuće, istakao je Simović i dodao da je to posebno važno zbog utiska koji se može steći, da je politika proširenja u zamoru.

Simović je kazao da su poruke Nemačke veoma važne i za Zapadni Balkan i predstavljaju ohrabrenje za dalje iskorake u integracionim procesima. U vezi sa tim Crna Gora posebno ceni uticaj Berlinskog procesa na značajnim projektima za celi region.

Sa druge strane, Crna Gora očekuje da se vrednuju rezultati koje ostvaruje u dostizanju standarda i ispunjavanju merila u pregovaračkom procesu i shodno tome očekujemo pozitivan epilog kada je u pitanju otvaranje poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene. Isto tako očekujemo i pozitivne izveštaje u vezi sa poglavljima 23 i 24, kazao je Simović i naglasio da bez obzira na epiloge, Crna Gora neće stati, jer ispunjavanje standarda EU ne vidi kao uslov za članstvo, već pre svega kao potrebu Crne Gore i svih građana.

Ambasador Nemačke Veber se zahvalio na ukazanom gostoprimstvu i dobrodošlici i kazao da nije teško osećati se dobro u Crnoj Gori, jer je istovremeno lepa i uzbudljiva.

U odnosima dve zemlje u fokusu je pregovarački proces Crne Gore sa EU. Nemačka će i dalje biti partner Crnoj Gori u prevazilaženju izazova na preostalom putu prema članstvu u EU i svim snagama će je podržavati, potvrdio je ambasador Veber. Crna Gora pripada Evropi u političkom, ekonomskom i kulturnom aspektu, dodao je ambasador i zahvalio se na svim naporima koje Crna Gora sprovodi u predpristupnim pregovorima.

Unutar EU su potrebne reforme, ali one ne smeju zaustaviti politiku proširenja. Proces reformi i proces daljeg proširenja Unije se moraju odvijati paralelno, istakao je Veber.

U vezi sa otvaranjem poglavlja 27, ambasador je kazao da se, od kada je započeo mandat u Crnoj Gori, vrlo intenzivno bavi ovim pitanjem. Istakao je da u okviru ove teme postoje dva aspekta, tehnički i politički, i da bi i za Crnu Goru, ali i za celi Zapadni Balkan, vest o otvaranju poglavlja 27 u ovom trenutku bila veoma važna.

Potpredsednik Simović i ambasador Veber su susret iskoristili i za razgovor o intenziviranju saradnje dve zemlje u oblastima investicija, poljoprivrede, turizma i trgovinske razmene.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti