Dodeljena sredstva za sprovođenje kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini

 

Foto: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković uručio je juče ugovore poljoprivrednim stručnim službama u Vojvodini, koje su dobile sredstva za sprovođenje kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Sredstva u ukupnom iznosu blizu 15.000.000 dinara dobilo je 12 poljoprivrednih stručnih službi i, prema rečima pomoćnika Petkovića, na ovaj način biće omogućeno da se sprovede analiza makro i mikro elemenata poljoprivrednog zemljišta na više od 1.000 uzoraka.

– Cilj ovih ugovora je sprovođenje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta, te podizanje nivoa kvaliteta proizvodnje na ovim parcelama, kao i smanjenje troškova proizvodnje na osnovu analiza koje će biti urađene, kako bi proizvođači znali koja đubriva i u kojoj meri treba da koriste, naglasio je Petković.

Pozvao je poljoprivrednike da iskoriste usluge stručnih poljoprivrednih službi i urade besplatne analize zemljišta na svojim parcelama, jer će upravo one omogućiti da ostvare kvalitetne pomake u daljoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Petković je naveo da će ova podsticajna mera biti nastavljena i u narednoj godini, jer daje izuzetne efekte kako za poljoprivredne proizvođače, tako i kada je reč o poljoprivrednim stručnim službama koje na ovaj način mogu da iskoriste kapacitete kojima raspolažu.

Pomenuta podsticajna sredstva Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je stručnim poljoprivrednim službama u Novom Sadu, Vršcu, Bačkoj Topoli, Rumi, Somboru, Pančevu, Senti, Subotici, Vrbasu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, koje su nadležne za teritorije koje su im raspoređene, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti