Velika Britanija zabranjuje upotrebu određene jednokratne plastike

Foto-ilustracija: Unsplash (Volodymyr Hryshchenko)

Vlada Velike Britanije donela je odluku da se određeni jednokratni plastični pribor i tanjiri zabrane za upotrebu.

Na osnovu procena Vlade na godišnjem nivou se u Velikoj Britaniji iskoristi oko 1,1 milijarda jednokratnih tanjira i četiri milijarde komada plastičnog pribora, prenose mediji.

U zabranjene plastične proizvode uvrstano je pakovanje i pribor koji se služi uz hranu za poneti, dok proizvodi koji se nalaze u prodavnicama nisu obuhvaćeni ovom merom, već se za njih doneti posebna odluka.

Velika Britanija još 2020. godine izbacila je iz upotrebe jednokratne slamčice, ukrasne štapiće za koktele i plastične štapiće za uši.

Pročitajte još:

Kada je odluka stupiti na snagu i dalje nije rečeno, a Vlada će zvanične informacije izneti 14. januara.

Prošle godine Škotska je zabranila upotrebu plastičnog pribora za jelo za jednokratnu upotrebu, kao i tanjira, posuda za hranu i piće koje su napravljenje od ekspandiranog polistirena, što je uradila i Hrvatska usvajanjem novog zakone o upravljanju otpadom.

Hrvatska je prvo zabranila stavljanje u promet plastičnih slamki, tanjira i pribora za jelo, kao i posuda za hranu od ekspandiranog polistirena, a zatim je zabranjena i prodaja laganih plastičnih kesa za nošenje. Takođe, i u Severnoj Makedoniji je krajem 2021. godine zabranjena prodaja plastičnih kesa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti