Vazduh nikada nije bio zagađeniji

fvgVazduh nikad nije bio zagađeniji ugljen-dioksidom (CO2), glavnim gasom s efektom staklene bašte. Ovo je vest koja je juče odjeknula i koju je prenela Svetska metereološka organizacija, kao i metereološka organizacija Ujedinjenih nacija. Veća je zagađenost nego 2015. godine kada je  prosečan nivo CO2 u atmosferi iznosio 400 ppm navela je juče Svetska meteorološka organizacija (SMO) u izveštaju.

Koncentracija ugljen dioksida već je ranije dostizala granicu od 400 ppm na nekim lokacijama i tokom nekih meseci u godini, ali nikad do sada nije to bilo na svetskom nivou i tokom cele godine – saopštila je Svetska meteorološka organizacija u svom godišnjem izveštaju u gasovima sa efektom staklene bašte za 2015. godinu.

Ta tendencija rasta će se nastaviti 2016. godine, navela je ova organizacija UN na osnovu informacija iz najstarije stanice za merenje gasova s efektom staklene bašte koja se nalazi na Havajima. Prema nalazima iz te stanice koncentracije ugljen dioksida ostaće iznad 400 ppm tokom cele 2016. godine i neće se spustiti ispod tog nivoa više narednih generacija.

„Potpisivanje Pariskog sporazuma o klimi 2015. godine obeležava dolazak nove ere u znaku optimizma i akcije za očuvanje klime, ali ona će takodje biti zabeležena kao godina kada su rekordne koncentracije gasa sa efektom staklene bašte najavile novu klimatsku realnost“, rekao je generalni sekretar SMO-a, Finac Peteri Talas.

Izvor: blic.rs, un.org

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti