Vardenik od ove nedelje ima status Predela izuzetnih odlika

Foto: Wikipedia

,,Vardenik’’ koji se nalazi na području Vlasine i Krajišta i koji je nakon saglasnosti Ministarstva 6. marta proglašen za Predeo izuzetnih odlika, posetila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Tom prilikom, ministarka je izrazila zadovoljstvo što je ovo područje dobilo status Predela izuzetnih odlika (PIO) i podsetila da je Vlasina još 2006. godine dobila taj status, i to kao Predeo prve kategorije, izuzetnog značaja.

Ove nedelje i Vardenik, koji se naslanja na Vlasinsku visoravan i nalazi jugozapadno od Vlasinskog jezera, dobio je status Predela izuzetnih odlika, treće kategorije, zbog izuzetnog značaja u pogledu zaštite flore, ptica i dnevnih leptira, navela je ministarka.

Ministarka je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine iz godine u godinu povećava iznos za sufinansiranje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa.

Pročitajte još:

,,Tako je u 2021. godini u budžetu obezbeđeno 265 miliona dinara, a u 2023. godini 355 miliona dinara. Samo za PIO „Vlasina“, u poslednje dve godine Ministarstvo je izdvojilo više od 6,5 miliona dinara’’, rekla je ministarka.

U PIO „Vardenik“ registrovano je 14 strogo zaštićenih i 45 zaštićenih biljnih vrsta, 96 vrsta dnevnih leptira i više od 112 vrsta ptica, što čini 32 odsto registrovane faune ptica u Srbiji. Po značaju se ističe planinski detlić, koji je u statusu strogo zaštićene vrste, dok prirodnu lepotu „Vardenika“ čine i stare bukove šume sa sporim ciklusom prirodne obnove.

Ovo zaštićeno područje se prostire u okviru područja Vlasine i Krajišta, oblast je deo EMERALD ekološke mreže.

Ministarka je ukazala na to da je ukupan broj zaštićenih područja 467, koja obuhvataju oko 708 hiljada hektara ili osam odsto cele teritorije Srbije.

,,Drago mi je što mogu i da najavim da će uskoro biti doneta odluka o proširenju PIO „Dolina Pčinje“ sa 2.606 na 4.228 hektara čime će ovo područje biti stavljeno u prvu kategoriju od izuzetnog značaja.  U tom predelu se i nalazi manastir Prohor Pčinjski i upravljanje je povereno Srpskoj pravoslavnoj crkvi’’, rekla je ministarka Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti