Užice primer primene mera energetske efikasnosti

U Užicu je danas održan regionalni okrugli sto na temu unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Foto: Grad Uzice

Osim domaćina gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića sa saradnicima i predstavnika Regionalne razvojne agencije Zlatibor, sastanku su prisustvovali i predsednik Opštine Bajina Bašta Radomir Filipović i zamenik predsednika Opštine Priboj Saša Vasilić.

Organizatori sastanka su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Arhitektonski fakultet i RRA Zlatibor.

Gradonačelnik Petković je istakao da Grad Užice ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju na različitim poljima, od reforme obrazovanja, upravljanja javnim prihodima do održive upotrebe biomase.

„Oblast energetske efikasnosti za Grad Užice nije nepoznanica, u poslednjih nekoliko godina u strateškom planiranju i upravljanju gradom zauzela je važno mesto, prepoznajući u njoj sredstvo za ostvarivanje ekonomskih ušteda, ali i važnog činioca u poboljšanju kvaliteta životne sredine“, naveo je Petković.

Gradonačelnik je istakao da uz projekte koji se sprovode na unapređenju energetske efikasnosti javnih objekata, Grad Užice već petu godinu zaredom sufinansira i mere energetske efikasnosti privatnih objekata.

„Grad Užice koji ima veliki problem sa kvalitetom vazduha, već nekoliko godina ima dosta plodne aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti, jer smo u njima videli ključni korak ka poboljšanju kvaliteta vazduha.

Iako nije direktno povezano, time što ćemo štedeti energiju i manje koristiti energente, manje ćemo uticati na zagađenje vazduha“, rekao je Petković i dodao da iz godine u godinu primenom mera energetske efikasnosti Užičani udišu vazduh boljeg kvaliteta.

Na današnjem sastanku potpisan je i Memorandum o razumevanju sa projektom „Energetska efikasnost u javnim zgradama“.

Potpisnici memoranduma uz Grad Užice su opštine Bajina Bašta i Priboj i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti