Užičani kroz odabrane projekte dobijaju lepše mesto za život

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave proglasilo je Grad Užice za lokalnu samoupravu sa najboljom praksom u oblasti „Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave“ i dodelilo mu godišnju nagradu od 2,6 miliona dinara.

Foto: Grad Užice

Za trošenje tih sredstava kao i dodatnih 960 000 dinara dobijenih od Stalne konferencije gradova i opština iz programa „Swiss PRO“, koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge biće utrošena građani su odlučivali glasanjem za jedan od tri ponuđena predloga – rekonstrukciju esnafske česme u Malom parku, izgradnju dečijeg igrališta na Megdanu ili rekonstrukciju fudbalskog igrališta na Gradskoj plaži. S obzirom na to da su imali približno isto glasova, odlučeno je da se radi rekonstrukcija Malog parka, ali i dečije igralište na Megdanu. Kada je reč o rekonstrukciji Malog parka, kako navodi Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za finansije, biće postavljeno oko 400 m2 novog granita, a idejno rešenje prostora biće slično Vlajkovom platou.

Radovi na izgradnji igrališta na Megdanu počeće vrlo brzo, nakon završetka tendera koji je u toku:

„Kompletno će, prema važećim standardima, biti urađena podloga, nabavićemo nove sprave i mobilijar, a sa uređenjm fasada i novim grafitima ovaj prostor će biti potpuno oplemenjen“, rekao je Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“ i dodao da bi ceo posao trebalo da bude završen do kraja juna.

Osim ovih projekata iz gradskog budžeta izdvojeno je 10 miliona dinara, plus još tri miliona koje je Grad dobio kao primer dobre prakse iz programa Reforma poreza na imovinu koji finansira Vlada Švajcarske, za projekte uređenja javnih površina na predlog lokalne zajednice. Građani će do 11. juna moći da apliciraju svojim projektima za sredstva, a maksimalni iznos koji mogu dobiti je milion dinara po pojedinačnom projektu.

Kroz Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ prošle godine je realizovano 13 projekata, a po rečima Petkovića, ove godine je interesovanje znatno veće.

Petković je pozvao građane da apliciraju i da zajedno sa gradom isfinansiraju investicije koje žele u svom neposrednom okruženju bilo da se one nalaze u gradskim, prigradskim ili seoskim mesnim zajednicama.

Izvor: Grad Užice

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti