Uvođenje sistema za praćenje potrošnje energije u javnim objektima u Kragujevcu

Foto: kragujevac.rs

Za korisnike javnih zgrada u Kragujevcu, u okviru projekta Uvođenje sistema energetskog menadžmenta u javnim zgradama na lokalu koji zajednički sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), završena je dvodnevna obuka za implementaciju Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM).

Radi se o računarskom programu, odnosno internet aplikaciji uz pomoć koje će krajnji korisnici moći da prate i analiziraju podatke o potrošnji i troškovima za energiju, energente i vodu u javnim zgradama koje su u nadležnosti lokalne samouprave. ISEM je kompleksan softver koji ima složenu hijerarhiju korisnika tako da ga koriste svi od Ministarstva rudarstva i energetike do krajnjih korisnika na nivou objekta, kaže Maja Matejić, portfolio menadžer za energetiku UNDP.

Svaki korisnik u svom domenu i u okviru svojih mogućnosti može da dobije odgovarajuće izveštaje, prikaze i sve ono što je potrebno radi sagledavanja problematike potrošnje energije i troškova za energiju u javnim objektima. Obuka za korisnike na nivou objekata veoma je jednostavna i traje dva školska časa. U okviru obuke korisnici dobijaju potrebne instrukcije kako da se loguju u sistem, kako da pristupe svojim objektima, kako da prepoznaju svoje račune i stavke sa računa unesu u sistem, odnosno kako da interpretiraju rezultate koje će imati u dužem vremenskom periodu. U Kragujevcu će tokom dva dana obuku proći 70 korisnika u okviru koje će savladati korišćenje sistema i unošenje potrebnih podataka, a sam sistem je namenjen za njihovo praćenje, potrošnji i troškovima za energiju i energente u javnim objektima ali i za njihovu analitičku interpretaciju, pravljenje izveštaja i pripremu projekata.

Imajući u vidu da Grad Kragujevac godišnje izdvaja 300 miliona dinara za vodu, struju i grejanje za troškove javnih objekata kojih je 200 na teritoriji grada, očekujem da će nam uvođenje ovog sistema dati detaljni pregled troškova. Već u toku sledećeg meseca očekujem potpunu evidenciju koliko je energije potrošeno u prethodnom obračunskom periodu a na osnovu toga ćemo moći da predlažemo konkretne mere, videti da li negde ima veće potrošnje i intervenisati na vreme, rekla je Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca i podsetila na aktivnosti koje grad Kragujevac u protekle tri godine sprovodi u oblasti energetske efikasnosti a koje su počele edukacijom najmlađih sugrađana.

U tom periodu primenjene su konkretne mere energetske efikasnosti koje se odnose na daljinsko grejanje, kompenzaciju reaktivne energije, mere unapređenja energetske efikasnosti kao i sanaciju objekata. Uvođenje sistema energetskog menadžmenta na lokalu je projekat koji zajednički spovode Ministarstvo rudarstva i energetike RS i UNDP a finansira se sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu u iznosu od 2,5 miliona dolara i trajaće pet godina.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti