Uređivanjem do očuvanja prirode u Bačkoj Topoli

Foto: Milisav Pajević

Sakupljanjem otpada na obali „Žedničkog kanala” nadomak Bačke Topole, udruženje TERRA’S realizovalo je četvrtu, poslednju akciju uređenja divljih deponija u sklopu Javnih radova što je podržano od strane Nacionalne službe za zapošljavanje preko projekta „Uređivanjem do očuvanja prirode”.

Sakupljeno oko 20 kilograma otpada od čega je dvanaest reciklabilni materijal (devet kilograma PET-a i tri kilograma limenki). Kada se sumiraju sve realizovane akcije, sakupljeno je 46 kilograma PET ambalaže i 15 kilograma limenki i lima, što iznosi 1.900 dinara. Udruženje TERRA’S i partner na projektu, operater „Eco Fenix B Tim” su se dogovorili da se ova sredstva uvećaju na 10.000 i uplate u humanitarne svrhe na račun Školskog centra „Dositej Obradović” u Subotici.

Osim akcija uređenja, kroz Javne radove i projekat „Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”, podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine, predviđeno je anketno istraživanje koje je u toku.

Do kraja novembra, završiće se obilazak oko 30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Rezultati istraživanja će biti smernica kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Takođe, doći će do podataka gde poljoprivrednici ostavljaju ambalažu od hemijskih zaštitnih sredstava i slično.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti