Utvrđen predlog o donošenju Prostornog plana područja posebne namene „Jegrička”

Foto: Wikipedia (Miljana Kocić)

Pokrajinska vlada utvrdila je Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Jegrička”, koji će biti upućen Skupštini AP Vojvodine na usvajanje.

Tim dokumentom utvrđen je planski osnov za realizaciju strateških prioriteta u oblasti zaštite, unapređenja i uređenja zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode „Jegrička’’.

Ovaj park prirode pod zaštitom države nalazi se od 2005. godine, a pokrajinskom skupštinskom odlukom o zaštiti Parka prirode „Jegrička’’, iz 2022. godine, ovaj park je proglašen za zaštićeno prirodno dobro druge kategorije.

Njegova površina prostire se na 1145 hektara, a nju nastanjuju brojne biljne i životinjske vrste. Zabeleženi je preko 70 biljnih vrsta, kao i 16 biljnih zajednica. Kada je reč o retkim i ugroženim vrstama, tu se nalaze beli lokvanj, vodeni orašak, barska paprat i druge.

Pročitajte još:

Treba pomenuti i bogatu riblju populaciju, sa oko 20 vrsta, a tu su i vozodemci i gmizavci, poput žaba, zmija i ugrožene barske kornjače. Ipak, kako se navodi, najraznovrsniju populaciju čine ptice, kojih ima blizu 200 vrsta.

Parka prirode „Jegrička’’ nalazi se između kanala Dunav-Tisa-Dunav i ušća reke Jegričke u Tisu.

U proteklih osam godina, Skupština APV je donela 27 prostornih planova područja posebne namene, od toga 11 za zaštićena prirodna dobra i 16 za realizaciju infrastrukturnih projekata u oblastima saobraćajne, vodoprivredne i energetske infrastrukture.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti