Usvojena Odluka o postavljanju sistema javnih bicikala na teritoriji Beograda

Foto: Pixabay.com

Gradski odbornici usvojili su na jučerašnjoj sednici Odluku o postavljanju sistema javnih bicikala na teritoriji Beograda, a kako je pojasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u naredne tri godine će za ovu namenu biti izdvojeno tri miliona evra, svake godine po jedan milion evra.

Tako će se napraviti 150 stanica sa 1.500 javnih bicikala.

– Cilj nam je da Beograd, po ugledu na druge evropske gradove, ima javne bicikle koje će građani jedan vremenski period koristiti besplatno, a kasnije uz nadoknadu.

Ovo je važna odluka za grad i ona je posledica naše politike prema kojoj prednost dajemo pešacima, biciklima, električnim automobilima i autobusima u odnosu na saobraćaj koji zagađuje životnu sredinu. Siguran sam da ćemo do kraja godine raspisati tender i da ćemo početkom sledeće godine dobiti operatora. Kada dobijemo operatora, on će biti partner gradu, a grad će uložiti u stanice i kupiti bicikle, pojasnio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, grad će svake godine raditi po 50 novih stanica i kupovati po 500 bicikala.

On je rekao da Beograd sada ima 83 kilometra biciklističkih staza, najviše na Novom Beogradu, te da je plan da se izgradi oko 120 kilometara u naredne četiri godine. Kako je naveo, od toga će 90 kilometara ići po postojećim ulicama, a 30 kilometara će biti novoizgrađeno.

– Kada to budemo završili, imaćemo nešto više od 200 kilometara biciklističkih staza, što je važno za Beograd, ali i za postojanje ekološke hijerarhije u saobraćaju, zaključio je Vesić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti