Uštede i prednosti obnovljive energije u 2022. godini

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

Visoki troškovi fosilnih goriva u poslednje vreme učinili su obnovljive izvore energije privlačnijim i konkurentnijim. Prema nedavno objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), čak 86 odsto novoprodukovane zelene energije u 2022. godini bilo je ekonomski povoljnije u poređenju sa energijom dobijenom iz fosilnih goriva.

Izveštaj pod nazivom „Troškovi proizvodnje obnovljive energije u 2022″ otkriva fascinantne podatke. Dodavanjem obnovljivih izvora energije u energetsku mrežu tokom 2022. godine, globalni energetski sektor zabeležio je značajne uštede. Od 2000. godine pa nadalje, upotreba zelene energije smanjila je ukupne troškove goriva za energetski sektor za impozantnih 520 milijardi USD samo u 2022. godini. U zemljama koje nisu članice OECD-a, uštede su još veće – oko 580 milijardi USD, što se pripisuje novododatim kapacitetima tokom 2022.

Pročitajte još:

Photo-illustration: Pixabay

Studija naglašava da su obnovljivi izvori energije neophodni za rešavanje trenutnih energetskih ali i klimatskih izazova. Ako želimo da globalno zagrevanje ostane ispod kritične granice od 1,5°C, svet mora radikalno promeniti svoje energetske navike.

I dok poslovna zajednica već prepoznaje ekonomske prednosti zelene energije, put napred još je dug. Globalna zajednica treba da dodaje približno 1.000 GV obnovljive energije svake godine do 2030. kako bi ograničila zagrevanje na 1,5°C.

Proširenje obnovljivih kapaciteta do 2030. sprečilo bi sedam milijardi tona emisije CO2 između 2023. i 2030. godine, što je ekvivalentno uklanjanju emisija CO2 iz energetskog sektora Kine, nedavno je nagovešteno u izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Na globalnom nivou, ponderisani prosečni trošak električne energije pao je za solarnu energiju za komunalne usluge za tri odsto, za vetar na kopnu za pet odsto, za bioenergiju za 13 odsto i za geotermalnu za 22 odsto, navodi IRENA.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti