Ušteda od 7,5 milijardi evra boljim iskorišćenjem građevinskog otpada u Evropi

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija je proteklog vikenda bila domaćin konferencije o građevinskom otpadu i otpadu od rušenja. Na konferenciji su učestvovali hrvatski subjekti aktivni u tom području, sa ciljem razmene najbolje prakse i ukazivanjem na nove prilike.

Na konferenciji je bilo reči o novom Protokolu EU za upravljanje građevinskim otpadom i otpadom od rušenja, kao i njegovim mogućim koristima. Istaknuto je da je ova vrsta otpada pretnja životnoj sredini jer svake godine nastane dve tone ovakvog otpada po glavi stanovnika Evrope. Zbog toga je i izrađen pomenuti protokol, čije smernice su osmišljene u cilju što veće ponovne upotrebe i recikliranja građevinskog otpada.

Opšti cilj protokola je povećanje poverenja u procesu upravljanja tim otpadom i kvalitetu recikliranih materijala koji se iz njega dobijaju. Jačanjem tržišta tog otpada mogle bi se stvoriti hiljade kvalitetnih radnih mesta i svake godine uštedeti oko 7,5 milijarde evra poboljšanjem upotrebe recikliranih materijala iz građevinskog otpada.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti