Nov Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima do kraja godine

mirjana filipovic pks.rs

U četvrtak 15. oktobra 2015. godine u okviru Međunarodnog sajma o energetici održan je okrugli sto posvećen razvoju rudarstva.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Mirjana Filipović predstavila je novi Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji bi trebalo da bude usvojen na nekoj od sledećih sednica Vlade Republike Srbije. Ona je istakla da bi zakon trebalo da omogući veće privlačenje investicija u oblast rudarstva.

Prema njenim rečima, novim Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđene su skraćene i uprošćene procedure izdavanja dozvola svih vrsta, rente ostaju na istom niovu, a u planu je i donošenje novog Zakona o naknadama kojim će biti obuhvaćene sve rente. Osim toga, predloženo je i da se pojedine vrste naknada koje su ranije jednokratno plaćane mogu platiti na rate, a geotermalne vode su isključene iz plaćanja naknada i ovo pitanje rešeno je drugim zakonima. Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima dodelio je i veće nadležnosti Geološkom i Geodetskom institutu.

Očekuje se da se Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima nađe u Parlamentu do kraja 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti