Uskoro počinje izgradnja Transbalkanskog koridora

Electricity pylons

Izvršni direktor za investicije i strategiju kompanije „Elektromreža Srbije“ gospođa Jelena Matejić u intervjuu za Tanjug izjavila je da će ove godine početi izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije u regionu. Prema njenim rečima, prva faza ovog projekta obuhvataće deonicu Pančevo-Rešica, a EMS će je finansirati iz sopstvenih sredstava. Dodala je i da je Evropska unija za izgradnju vizibiliti studije za trasu Pančevo-Rešica donirala oko 900 hiljada evra.

Ona je istakla da će druga faza početi sledeće godine, a obuhvatiće izgradnju deonice između Kragujevca i Kraljeva. Procenjeno je da će izgradnja druge deonice koštati oko 25 miliona evra, a od Evropske unije se očekuju sredstva u iznosu između 10 i 12 miliona evra, navela je gospođa Matejić. Kako je dodala, izgradnja ove deonice uslov je za izgradnju deonice između Obrenovca i Bajine Bašte.

Transbalkanski koridor bi trebalo da omogući prenos električne energije na velikim rastojanjima, i to uz minimalne gubitke energije. Njegova dužina je preko 150 kilometara, a procenjuje se da će izgradnja iznositi oko 150 miliona evra.
Izgradnju ovog koridora podržala je Vlada Republike Srbije, a uvršten je i u programe donacije IPA 2015.

Sandra Jovićević

foto: bussines.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti