Uskoro aerodromi za leteći taksi na krovovima šoping centara

Lilium je osmislio dizajn aerodroma na krovovima šoping centara i garaža koji će služiti za sletanje putničkih dronova.

Foto: Facebook (screenshot @Lilium)

Nemačka kompanija Lilium, koja je razvila petosedišne električne letilice, razrađuje svoj ambiciozni projekat kako bi ova vazdušna taksi služba potpuno mogla da počnu sa radom u više svetskih gradova do 2025. godine. Sa ovim planom na umu, razvili su i modularne aerodrome, odnosno vertiportove kako bi zainteresovani investitori mogli da ih uključe u razvoj svojih budućih projekata komercijalnih objekata, šoping centara i garaža za sletanje putničkih dronova.

„Nama nije u planu da prodamo dizajn investitorima. Naša ideja je da investitori i partneri koriste naše dizajnerske smernice u njihovim projektima vertiportova koji su specifični za njihov kontekst.“, objasnio je za Dezeen glavni arhitekta Liliuma, Riko Sibe.

Cilj Liliuma je bio da se dizajnira jednostavan i funkcionalan vertiport, koji sadrži samo neophodne elemente za rad buduće vazdušne taksi službe. Konstrukciju bi činio niz montažnih modula kako bi se struktura prilagodila objektu na kom bi bila postavljena, kao i zahtevima taksi službi.

Pročitajte više na portalu Gradnja!

Autorka: Anđela Aleksić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti