Uređivanje divljih deponija u Kucuri

Lokalna samouprava poverila je JKP „Komunalac“ uređivanje divljih deponija u Kucuri. Teškom mehanizacijom, komunalci su uklonili smetlište predviđeno za građevinski otpad, dok se radovi na biljnoj deponiji privode kraju.

Foto: Komunalac Vrbas

Po nalogu Odeljenja za inspekcijske poslove opštinske uprave Vrbas, JKP „Komunalac“ dva puta godišnje uređuje divlje deponije na području opštine. Nakon 11 sati neprekidnog rada, buldozerom je sanirana deponija građevinskog otpada u Kucuri koja se prostire na površini od 6,5 hiljada kvadratnih metara.

Po rečima poslovođe u PJ „Čistoća“ Mladena Pavlovića, s ove deponije uklonjeno je 8,5 hiljada kubika otpada, najviše zemlje, šuta i građevinskog materijala za šta i jeste namenjena ova lokacija.

Na drugom kraju Kucure, druga priča. Nakon poslednjeg čišćenja biljne deponije, smetlište na obodu sela još više je naraslo. Iako je prostor namenjen isključivo za biljni otpad, radnici „Čistoće“ zatiču i komunalno smeće, dušeke, stare tepihe, plastiku, sanitarije, nerazgradivo staklo, ali i uginule životinje. Ostavljanje nepotrebnih stvari uz put otežava poljoprivrednicima prolazak do atara.

Foto: Komunalac Vrbas

– Na ovoj deponiji zatekli smo najmanje biljnog otpada. Morali smo najpre da raščistimo prilazni put u dužini od blizu 300 metara, jer su ga nesavesni meštani zatrpali raznim vrstama otpada. Otprilike 2,8 hiljada kubnih metara smeća smo najpre utovarili i prevezli na veliki plato. Tamo radi druga mašina koja niveliše teren i celokupni otpad zatrpava u depresiju – objašnjava Pavlović.

On apeluje na građane da povedu brigu o zaštiti životne sredine jer, osim što ruže sliku sela, rizikuju da se zaraze. Kako kaže, radnici su na ovom lokalitetu ugasili dva požara.

– Zamolio bih meštane Kucure, čije selo važi za najurednije u opštini, da povedu računa o svom okruženju i zadrže taj epitet. Nema potrebe da se na ovom mestu nađe komunalni otpad, jer naše ekipe jednom sedmično prazne kante iz seoskih domaćinstava, dok se organizuju i akcije odnošenja kabastih stvari. Kucurani zadužuju komunalnu opremu i ne vidim razlog da se ovde nađe najviše te vrste smeća – poručuje poslovođa Pavlović.

Ukoliko je pojedinim žiteljima nedovoljna jedna kanta, mogu da se obrate JKP „Komunalac“ i reše taj problem. Dostupni su i džakovi za smeće čija je cena simboličnih 38 dinara. Veće količine otpada treba da istovare na Gradsku deponiju u Vrbasu gde se ova vrsta usluge ne naplaćuje.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti