MHE Bočac 2 biće puštena u rad krajem avgusta

Prva od dve turbine, teška 55 tona, snage 5 megavata, postavljena je u utorak u Maloj hidroelektrani Bočac 2, čime se krenulo u završne radove na izgradnji ovog elektroenergetskog objekta.

Druga turbina, kako je rečeno u preduzeću “Hidroelektrane na Vrbasu”, trebalo bi da bude postavljena 8. maja, a obe dolaze od austrijskog proizvođača “Andritz”, koji je ranije napravio turbine i za Hidroelektranu Bočac 1, s tim da je njihova snaga 55 megavata.

Photo: Pixabay

Radovi teku prema dinamičkom planu, a očekuje se da bi ova hidroelektrana u probni rad mogla da bude puštena do kraja avgusta ove godine. Do tada, preostalo je da se montira deo opreme, kao i da se okončaju građevinski radovi koji su u završnoj fazi.

Nedeljko Kesić, direktor “HE na Vrbasu”, kaže kako su njene karakteristike veoma dobre pa se očekuje da se već kroz šest do sedam godina ova investicija otplati. U skladu sa zakonskim propisima, ona ostvaruje pravo na podsticaje i subvencionisanu energiju. Njena vrednost ukupno s projektima, ugradnjom, hidromehaničkom opremom i građevinskim radovima je oko 45 miliona maraka, kaže on.

Ističe kako je nakon ove u planu izgradnja još jedne hidroelektrane, tri kilometra nizvodno u Krupi na Vrbasu. Ona će biti kapaciteta 22 megavata i samim tim će se pojačati energetska stabilnost zapadnog dela Republike Srpske, gde se od ukupne proizvodnje u RS troši oko 51 odsto električne energije, zaključio je Kesić.

Podsetimo, u maju 2014. godine “Hidroelektrane na Vrbasu” su s Vladom RS potpisale ugovor o koncesiji za izgradnju i eksploataciju MHE Bočac 2. Dobijanjem koncesije stvoreni su uslovi za intenziviranje neophodnih aktivnosti kako bi se pristupilo izgradnji ovog razvojnog projekta, koji ima višestruki značaj za privredu opštine Mrkonjić Grad, ali i za ukupan sistem “Elektroprivrede Republike Srpske”. U julu 2015. godine, potpisan je ugovor za izvođenje građevinskih radova, koji su počeli u septembru iste godine.

Instalisana snaga iznosi 8,76 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja je 46 gigavat-časova.

Hidroelektrana Bočac 1, u čijem kompleksu je Bočac 2, ima instalisanu snagu od 110 megavata i projektovanu godišnju proizvodnju od 307,5 gigavat-časova.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti