Uputstvo za odlaganje otpada tokom samoizolacije u Zagrebu

Foto-ilustracija: Pixabay

Sledeći preporuke Stožera civilne zaštite RH za domaćinstva i ostale zatvorene prostore, Zagrebački holding, ogranak Čistoća objavio je uputstva za odlaganje otpada tokom aktuelne epidemiološke situacije.

Otpad osoba koje se zbog potvrđene infekcije ili sumnje na infekciju koronavirusom (KOVID-19) nalaze u samoizolaciji, potrebno je odložiti unutar običnih plastičnih kesa za otpad i čvrsto zavezati, a potom je staviti u drugu plastičnu kesu koju treba čvrsto zatvoriti.

Ovako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata (3 dana) pre odlaganja u kontejner za mešoviti komunalni otpad!

Tako treba postupiti s ličnim otpadom (npr. papirnatim maramicama), kao i s otpadom od čišćenja prostora. Posebno se napominje kako se paprnati ubrusi, papirnate maramice i razni proizvodi za jednokratnu upotrebu koje koriste osobe sa simptomima bolesti KOVID-19 ne smeju stavljati u kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada (biootpad, papir i plastika).

Apel za pridržavanje termina odvoženja otpada

Radnici zagrebačke Čistoće izuzetno su se potrudili pri čišćenju posle zemljotresa koji je u nedelju zadesio Zagreb i njegovu okolinu, a podsećamo da se otpad i dalje redovno odvozi. U Čistoći, stoga, apeluju na odgovorno postupanje s otpadom i pridržavanje rasporeda odvoženja otpada koji su prilagođeni nastaloj situaciji i merama. Tako se ove nedelje odvozi plastika, a sledeće papir. Nedeljni raspored za gradske četvrti ili mesne odbore ostaje isti, no frakcija otpada koja se odvozi do daljnjeg je različita po nedeljama.

Građanke i građani Zagreba mole se za saradnju i povećanu savesnost tokom trenutne epidemiološke situacije tako da plastične kese i papir ne iznose na javne površine pre predviđenog dana odvoženja. Raspored odvoženja biootpada, otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže možete pronaći na linku.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti