Upozorenje za ljubitelje kafe: 75 vrsta u izumiranju!

Foto-ilustracija: Pixabay

Pijte kafu dok još možete – opominje nas medijska kuća CNN, prenoseći rezultate novih istraživanja zabrinjavajućih za sve ljubitelje crnog napitka. Naučnici su otkrili da bi 60 odsto vrsta kafe u divljini uskoro moglo izumreti.

Istraživači u Botaničkom vrtu Kev Roja, u Velikoj Britaniji, upozoravaju da klimatske promene, krčenje šuma i biljne bolesti dovode u pitanje budućnost kafe s obzirom na to da ona za svoj opstanak zahteva šumsko stanište.

Staništa divlje kafe su ugrožena u tolikoj meri da bi neke vrste mogle da nestanu u potpunosti. Posledice klimatskih promena kao što su rastuće temperature i povećanje količine padavina mogu da onemoguće rast u delovima naše planete na kojima su biljke nekada bujale.

Od 124 vrste kafe, čak 75 je u fazi izumiranja, a oko 35 vrsta raste na područijima bez ikakve zaštite.

Najpopularnija vrsta kafe za komercijalnu upotrebu, arabika, već je na popisu ugroženih vrsta. Oko 60 odsto kafe prodate širom sveta je upravo arabika.

Studija pokazuje da ćemo biti prinuđeni da itekako smanjimo uživanje u ovom napitku, ukoliko vlada i komercijalni proizvođači ne povećaju nivo zaštite i sačuvaju više zaliha semena kafe.

Stručnjaci upozoravaju i na uticaj kafe na ekonomiju. Smanjenje useva će podići cenu kafe, a u svetu postoji oko 100 miliona uzgajivača čija će smanjena proizvodnja značajno uticati na privredu.

U svetu se na godišnjem nivou proizvede i popije oko 10 miliona tona kafe, koju redovno konzumira dve trećine stanovništva.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti