UNEP pokreće svet na snažnije akcije za bolju životnu sredinu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u svojstvu potpredsednika zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA), učestvovao je danas na video-sastanku Biroa Petog zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA -5) i Кomiteta stalnih predstavnika država članica Programa Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu (UNEP) koji je održan na poziv predsedavajućeg UNEA 5, ministra klime i životne sredine Кraljevine Norveške Svenunga Rotvatena. Zajednički sastanak posvećen je, između ostalog, procesu pripreme ministarske deklaracije za UNEA -5, za koju je planirano da, pod nazivom „Jačanje aktivnosti u oblasti zaštite prirode kako bi se postigli ciljevi održivog razvoja“, bude održana poslednje nedelje februara 2021. godine u Najrobiju, Кenija.

Ministar Goran Trivan, u svom obraćanju na sastanku, istakao je da je Srbija blagovremeno uputila svoje predloge i komentare na tekst ministarske deklaracije, i izrazio uverenje da je priprema ovog međunarodnog dokumenta značajan proces u kojem će predstavnici 192 države članice UNEP-a, svojim predlozima pokrenuti svet na snažnije akcije za bolju životnu sredinu.

Ministarska deklaracija biće jedan od najvećih rezultata UNEA 5 kao jednom od najznačajnijih međunarodnih skupova koji će usmeriti svet dalje, ka ostvarivanju Agende 2030 i ciljeva Ujedinjenih nacija o održivom razvoju, ka međunarodnoj saradnji i solidarnosti, istakao je.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

On je ukratko ukazao da postoje opravdana strahovanja da će pandemija izazvana koronavirusom pred svet staviti još veće izazove u rešavanju globalnih problema u smanjenju i zaustavljanju posledica klimatskih promena, zaustavljanju nestajanja biodiverziteta i drugih globalnih pitanja koja su neposredno vezana za zaštitu životne sredine, ali i za zdravlje ljudi.

Na sastanku se razgovaralo i o modalitetima održavanja predstojećeg UNEA -5, u kontekstu aktuelne svetske pandemije. Predložene su četiri različite moguće organizacione forme, koje podrazumevaju ili odlaganje termina održavanja, ili smanjenje broja učesnika, odnosno zasedanje potpunosti u formi video-sesije. O modalitetima održavanja UNEA -5 predstavnici zemalja učesnica moći će se izjašnjavati do decembra ove godine, kada će biti doneta konačna odluka o organizacionoj formi UNEA -5.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti