Unapređujmo održivost životne sredine

“Unapređujmo održivost životne sredine” je nova tema u okviru projekta“ ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU” (IPA 2017/ 394-372), vezano za finansijsku podršku trećim stranama za monitoring i zastupanje zasnovano na činjenicama.

Foto: Ambasadori održivog razvoja i životne sredine

Dobitnici sub-grantova su organizacije i projekti: “Centar za promociju obrazovanja ,,Planeta” iz Sombora, projekat “Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih”, Udruženje građana „Zlatiborski krug“ iz Čajetine, projekat „Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina“ i NEC-RP iz Kragujevca, projekat „Doprinos izveštavanju o Poglavlju 27 i cirkularnoj ekonomiji“.

Tokom 2019. i delom 2020. godine, organizacije civilnog društva će raditi na promociji koncepta cirkularne ekonomije kroz preduzetničke aktivnosti mladih na lokalnom nivou, uz prilagođene treninge za različite ciljne grupe, od dece školskog uzrasta, nastavnika, roditelja, predstavnika lokalne uprave, do izveštavanja o preduzetim aktivnostima i dobijenim rezultatima, sve u cilju unapređivanja stanja životne sredine u smislu lokalnog održivog razvoja.

Projekti su krenuli sa realizacijom od 1. februara ove godine i obuhvatiće preko 200 učesnika u lokalnim zajednicama organizacija nosilaca sub-grantova.

Prve rezultati rada očekuju se u aprilu i veruje se da koncept „cirkularne ekonomije“ neće ostati samo dobra ideja o kojoj se priča, nego da će postati sastavni deo budućih preduzetničkih inicijativa, od omladinskog i obrazovnog nivoa, do poslovnog i privrednog, u cilju unapređivanja inicijativa na zaštiti životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti