Unapređenje sistema upravljanja otpadom u Petrovcu na Mlavi

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U novoizgrađenu transfer-stanicu sa reciklažnim dvorištem u Petrovcu na Mlavi – Centar za sakupljanje i separaciju komunalnog otpada uloženo je 270 miliona dinara. Puštanjem u rad ovog objekta unapređuje se ne samo sistem upravljanja otpadom, već i kvalitet života građana u ovom delu Srbije.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine navela je da je transfer-stanica, koja je izgrađena za godinu dana, jedan od koraka kojim se rešava problem odlaganja otpada na području opštine Petrovac na Mlavi.

Ona je ukazala na to da se izgradnjom te stanice, koju će koristiti i opštine Kučevo, Žagubica i Malo Crniće, komunalni otpad iz Petrovca na Mlavi više neće odlagati na nesanitarnoj deponiji, već će nakon sakupljanja i pretovara na transfer-stanici biti transportovan na najbližu sanitarnu deponiju na dalji tretman.

Transfer-stanica je preduslov za realizaciju još jednog velikog projekta koji podrazumeva zatvaranje, sanaciju i rekultivaciju postojeće nesanitarne deponije „Svina”. U toku je revizija projektne dokumentacije, a prvi radovi u planu su već sledeće godine, čime će trajno biti rešen višedecenijski ekološki problem ove opštine.

Pročitajte još:

Vujović je rekla da će se, nakon zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije, postaviti sistem video-nadzora, koji će biti uvezan sa monitoring-centrom u Ministarstvu zaštite životne sredine, a u kome će se u realnom vremenu nadzirati svaki pokušaj nelegalnog odlaganja otpada.

„Dalje je na Opštini da vodi računa o životnoj sredini i kvalitetu života građana. Naš zajednički cilj je da unapredimo stanje životne sredine, a time i kvalitet života građana, napomenula je Vujović, navodi se u saopštenju.

U okviru transfer-stanice, nalaze se i objekti za zaposlene, prijavnica, pretovarna rampa za neselektirani komunalni otpad, separatori, infiltracioni i protivpožarni bazeni itd.

Ceo kompleks biće ograđen zelenim pojasom, uz izgradnju pratećih unutrašnjih saobraćajnica i parkinga za vozila.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti