Unapređenje saradnje sa Mađarskom u sektoru rudarstva i energetike

Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o saradnji dveju država u rudarskom i energetskom sektoru, dodavši da ima mnogo potencijala za to.

Mihajlović je naglasila da ne postoji nijedan razlog da ne bude više mađarskih kompanija koje posluju u Srbiji, posebno imajući u vidu to da dve zemlje nikada nisu imale ovako dobre odnose.

Ona je navela da Ministarstvo priprema izmenu nekoliko važnih zakona, napomenuvši da je u planu da se nastavi sa razvojem gasnog sektora, kao i da se sprovede diverzifikacija snabdevača i uvede procedura koja će njihovo poslovanje učiniti boljim i privući nove investicije.

Prema njenim rečima, za Srbiju je veoma korisna razmena iskustva i znanja sa Mađarskom, posebno kada je reč o korišćenju i razvijanju obnovljivih izvora energije, naročito geotermalnih voda i solarne energije.

Potpredsednica Vlade je ujedno svom sagovorniku izrazila zahvalnost na odličnoj saradnji koju su imali dok je vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ambasador Pinter je čestitao Mihajlović postavljenje na novu dužnost, istakavši da ima mnogo novih mogućnosti za saradnju i da su mađarske firme zainteresovane da posluju u Srbiji i da je više njih već dobilo podršku mađarske vlade.

“Odnosi dveju zemalja su sve bolji, a prošle godine smo, uprkos pandemiji, ostvarili bolju bilateralnu razmenu nego 2019. godine”, rekao je on.

Sagovornici su ocenili da je brza pruga Beograd–Budimpešta jedan od najvažnijih projekata dveju država, te da nema razloga da se saradnja ne unapređuje i u drugim oblastima, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice  Vlade i ministarke rudarstva i energetike.

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti