UN: smanjenje emisije gasova do 2050. godine za 40 do 70%

1 Statistika emisije CO2 u Evropi

Najnoviji nacrt izveštaja Ujedinjenih nacija navodi da je do sredine 21. veka potrebno smanjiti emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte za 40 do 70% kako bi se ublažio trend globalnog zagrevanja koji već utiče na klimu u svim delovima sveta, prenose agencije.

Na osnovu izveštaja, koji sumira rezultate tri naučna istraživanja sprovedena pod okriljem Ujedinjenih nacija u proteklih godinu dana, vlade više od 200 zemalja sveta bi trebalo da postignu globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena na samitu u Parizu krajem 2015. godine, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da postojeće obaveze za smanjivanje emisija neće biti dovoljne da se globalno zagrevanje ograniči na dva stepena Celzijusa iznad nivoa prosečne globalne temperature tokom predindustrijskog perioda. Ujedinjene nacije su postavile gornju granicu za dozvoljeno zagrevanje od dva stepena Celzijusa do 2100. godine jer smatraju da bi svako još veće zagrevanje moglo da dovede do klimatske katastrofe – podizanja nivoa mora, talasa tropskih vrućina, te dosad nezabeleženih oluja i poplava.

Prosečna globalna temperatura na površini Zemlje porasla je za oko 0,8 stepeni Celzijusa od početka industrijske revolucije sredinom 19. veka, navodi se u nacrtu izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC).

„Znatno smanjenje emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte kako bi se zagrevanje ograničilo na dva stepena Celzijusa i dalje je moguće, ali za to će biti potrebno prevladati značajne tehnološke, ekonomske, institucionalne i kulturne izazove“, navodi se u nacrtu izveštaja koji bi trebalo da bude objavljen u Kopenhagenu 2. novembra.

Kako bi uopšte postojali izgledi da se zagrevanje ograniči na dva stepena Celzijusa, do 2050. godine globalne emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte, uglavnom od fosilnih goriva, trebalo bi da se smanje za 40 do 70 odsto, navodi se u izveštaju.

Da bi to bilo moguće potrebno je utrostručiti ili učetvorostručiti udeo energije proizvedene u solarnim, nuklearnim i vetroelektranama. IPCC u izveštaju navodi da je 95% sigurno da je glavni razlog globalnog zagrevanja ljudski uticaj, premda ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da mnogi ljudi sumnjaju u istraživanja i veruju da je reč o prirodnom fenomenu.

izvor:zelena srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti