Ulično solarno punjenje mobilnih telefona u Njujorku

Ulično solarno punjenje mobilnih telefona u NjujorkuKompanija „AT&T“ postavila je solarne stanice sa punjačima za mobilne telefone na 25 lokacija u Njujorku. Akcija je nazvana „Ulično punjenje“, a postavljanje solarnih stanica počelo je krajem juna ove godine.

Dizajneri ovih stanica su Mark Pronel (Mark Pronnel) i Marko Peri (Marco Perry).

Solarne stanice na vrhu imaju solarnu ploču koja prikuplja energiju koja se zatim koristi za punjenje mobilnih telefona. Ova solarna stanica može da proizvede oko 45W energije u roku od jednog sata, a mobilni telefoni se mogu puniti i noću i kada nema sunca.

Vrednost jedne solarne stanice je 8 hiljada dolara, a osim punjača za mobilni telefon stanica poseduje i bežični internet, kao i panele za reklamni prostor. U Srbiji je sličan solarni punjač za mobilne uređaje „Strouberi Drvo“ (Strawberry Tree) do sada postavljen u desetak gradova, a kompanija (Strawberry Energy) razvila je i prenosivi solarni punjač mobilnih uređaja (Strawberry Mini), kao i (Strawberry Mini Rural) koji je prilagođen područjima koja nemaju pristup električnoj energiji.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti