Ulaganjem 24 miliona evra, HE „Perućica“ postaće elektrana najveće instalisane snage u CG

Foto: Elektroprivreda CG

Elektroprivreda Crne Gore je raspisala međunarodni tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju agregata A8 HE „Perućica” instalisane snage 58,5 MW. Obezbeđena su i sredstva od strane Nemačke razvojne banke (KfW) u skladu sa čijim procedurama se tender i sprovodi.

Na osnovu urađenih energetskih analiza ugradnjom osmog agregata dobila bi se dodatna proizvodnja  do oko 50 GWh godišnje, dok će tokom čitavog perioda godine osmi agregat biti osposobljen za pružanje sistemskih usluga elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić naglasio je da je ovo nastavak velikih investicija u HE „Perućica“ i podsetio na potpisivanje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“ sa Nemačkom razvojnom bankom vrednog 33 miliona evra.

Foto: Elektroprivreda CG

„Projekat ugradnje agregata A8 je vredan je 24 miliona evra, a njegovom ugradnjom instalisana snaga elektrane povećaće se, sa postojećih 307 MW, na 365,5 MW i time će HE ‘Perućica’ postati elektrana najveće instalisane snage u Crnoj Gori“, naglasio je Noveljić.

Ekonomsko-finansijske analize urađene od strane konsultanta „Lahmeyer International“ iz Nemačke potvrdile su finansijsku izvodljivost i ekonomsku opravdanost projekta. Investicija prati inženjering, fabrikaciju, isporuku i montažu novog agregata kao i potrebne građevinske radove na dovodnom i odvodnom sistemu.

Potpisivanje ugovora o finansiranju projekta vrednosti 24 miliona evra sa bankom KfW, kao i odabir isporučioca opreme za ugradnju agregata A8, planirani su za 2021. godinu.

Izvor: Elektroprivreda CG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti