Ulaganje u sistem odvodnjavanja u Hrvatskoj

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike HR

Ugovor o radovima za rekonstrukciju i proširenje sistema odvodnjavanja u okviru projekta “Razvoj vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica” potpisan je u ponedeljak u Pleternici. Reč je o ugovoru vrednom oko 134 miliona kuna (oko 18,05 miliona evra), kojim će se proširiti postojeći sistem odvodnjavanja kako bi se postigla stopa priključenosti stanovništva na 90 odsto. Osim toga, omogućiće adekvatno prečišćavanje otpadnih voda i povećati broj stanovnika koji koriste poboljšani sistem prečišćavanja otpadnih voda.

„Aglomeracija Pleternica jedna je od 46 aglomeracija u različitim fazama realizacije, a u narednom razdoblju očekujemo ih još 15. Reč je o doista značajnom infrastrukturnom projektu za celu Hrvatsku“, kazao je prilikom potpisivanja ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić.

Korisnik projekta, čiji se završetak očekuje tokom 2022. godine, jeste „Tekija“, Požega, a izvođač radova zajednica privrednih subjekata „Presoflex gradnja“, Požega i „Riko“ Ljubljana.

„Projekt se financira iz sredstava Evropske unije u visini od 70 odsto, sa po 13 odsto učestvuju Ministarstvo zaštite okoline i energetike i Hrvatske vode, a preostalih 4 odsto osiguravaju grad Pleternica, grad Požega i opština Jakšić“, istakla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014– 2020, iz kojeg se sufinansira i projekat aglomeracije Pleternica, do sada je odobreno ukupno 46 projekata ukupne vrednosti 19 milijardi kuna (25 miliona evra), od čega EU sufinanciranje iznosi 10,7 milijardi kuna (14 miliona evra).

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti