Ukrajina bi mogla da ostane bez ruskog gasa zbog neizmirivanja dugova

Ukraine Russia Gas

Direktor ruske kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler izjavio je da bi ova kompanija uskoro mogla da prekine snabdevanje gasa Ukrajini zbog toga što ova zemlja nije uplatila avans za nove isporuke. On je istakao da je od prethodno uplaćenog avansa ostalo novca za još 219 miliona kubnih metara gasa, odnosno za još dva dana.

Podsetimo, 29. oktobra 2014. godine počeli su pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije o snabdevanju gasom koji su uspešno završeni 30. oktobra 2014. godine. Tada je evropski komesar za energetiku gospodin Ginter Etinger izjavio da će Ukrajina otplatiti dug za gas Rusiji koji iznosi 3,1 milijardu dolara, kao i 1,5 milijardi avansa za buduće snabdevanje. Za otplatu ovog duga garantovaće Evropska unija i međunarodne finansijske institucije.

Nakon toga, premijer Rusije gospodin Dmitrij Medvedev potpisao je 1. novembra 2014. godine dekret kojim se Ukrajini obezbeđuje popust na gas. Dekretom je predviđeno da će Ukrajina imati popust od 100 dolara na 1000 kubika gasa, ako cena za ovu količinu bude 333,3 dolara ili više. Popust je dat na ime izvoznih carinskih taksi, a važi od 1. novembra 2014. godine do 31. marta 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti