UK planira revoluciju u proizvodnji vetroenergije?

Foto-ilustracija: Unsplash (David Dibert)

Ujedinjeno Kraljevstvo planira da preduzme veće korake u cilju značajnog proširenja sektora energije vetra u zemlji, sa ciljem da poveća kapacitet vetra na kopnu sa 15 na 30 gigavata a na moru sa 15 na 60 gigavata do kraja ove decenije, što je svega šest godina, kako se navodi na sajtu WindEurope. Ukoliko se pomenuti plan ostvari, UK bi mogla da se nađe na čelu Evrope kada je vetroenergija u pitanju.

Ključ za realizaciju ovih ambicioznih ciljeva je revizija zakonskih i infrastrukturnih okvira povezanih kada je u pitanju pomenuti sektor. Jedan od prvih postupaka nove vlade bio je da se ukine zabrana vetra na kopnu u Engleskoj, čime se pružaju nove prilike, što je odličan početak.

Pored toga, nastoji se da se pojednostavi proces odobravanja većih projekata vetrogeneratora tako što će ih potencijalno klasifikovati pod režim nacionalnog značaja infrastrukturnih projekata.

Pročitajte još:

Infrastrukturna mreža je najveći kamen spoticanja u ostvarivanju ciljeva, zbog čega i jeste u fokusu. Vlada procenjuje da je za podršku projektovanom povećanju električne energije proizvedene iz vetra potrebno da se izgradnja mrežne infrastrukture upetostruči u narednoj deceniji u odnosu na prethodne tri, navodi WindEurope. Preko 100 gigavata projekata vetrogeneratora je na čekanju zbog problema povezivanja na mrežu.

U svakom slučaju, strategija je proaktivna, sa naglaskom na značaj proširenja infrastrukture za ovakve projekte. U toku godine u proseku oko četvrtina električne energije u UK bude proizvedena iz vetra, u zavisnosti od doba godine. Primera radi za poslednji mesec dana, taj procenat je iznosio 10 odsto prema podacima ElectricityMaps, s obzirom da je letnji period, ali je s druge strane solarna energija proizvela više nego tokom zime.

Reforma sistema aukcija vetra na moru je takođe ključna. Nedostatak ponuda na nedavnim aukcijama ukazuje na potrebu za povećanjem finansijskih podsticaja kako bi se privukli učesnici.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti