Ugašeno šest velikih zagađivača vazduha u Nišu

Foto: ni.rs

Protekle nedelje je u prisustvu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, potpisan ugovor o preuzimanju kotlarnice na prirodni gas Univerzitetskog kliničkog centra od strane JКP Gradska toplana.

Ovaj događaj označiće gašenje šest velikih zagađivača vazduha u okruženju Univerzitetskog kliničkog centra.

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra prof. dr Zoran Perišić i direktor JКP Gradska Toplana Predrag Milačić, potpisali su ugovor u Gradskoj kući.

„Na ovaj način smanjiće se zagađenost vazduha i uvećati gradska imovina za 3,7 miliona evra“, rekla je gradonačelnica Niša.

Ona je podsetila da Niš ima plan za poboljšanje kvaliteta vazduha, i navela da je već obavljen razgovor sa svim republičkim institucijama o konverziji njihovih kotlarnica sa čvrstog goriva na gas. Gradskim institucijama dat je nalog da to učine u najkraćem mogućem roku i za te namene izdvojeno je 20 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Spomenuto je i da će zajedno sa državom biti obezbeđeno sufinansiranje troškova za zamenu individualnih kotlova i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva sa ciljem zaštite životne sredine.

Država i grad će učestvovati sa polovinom troškova, a očekuju se i povoljniji uslovi za priključenje na toplovod Gradske toplane i mrežu gasovoda, naveo je energetski menadžer Grada Bojan Gajić.

Nakon preuzimanja kotlarnice njeni kapaciteti će se racionalnije koristiti i doprineće smanjenju zagađenosti vazduha, dok će Gradska toplana preuzimanjem kotlarnice povećati svoje kapacitete za 13 odsto u odnosu na ukupnu instalisanu snagu.

Prema rečima direktora ovog javnog preduzeća smanjiće se učešće mazuta i lož-ulja na manje od četiri odsto sa tendencijom potpunog prelaska na gas.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti