U Zagrebu održana radionica o energetskoj efikasnosti

Foto: fzoeu.hr

U zagrebačkoj privrednoj komori održana je još jedna u nizu radionica namenjenih korisnicima EU sredstava za energetsku sanaciju višestambenih zgrada. Na radionici su detaljno pojašnjene sve obaveze korisnika vezane za informisanje, komunikaciju i osiguravanje vidljivosti programa.

Predstavnik Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvatske Sunčica Matić izjavila je da je cilj ovih aktivnosti povećati svest građana o ulozi Evropske unije i evropskih fondova u postizanju razvojnih ciljeva zemalja članica. U ovom konkretnom slučaju, radi se o projektima obnove više stambenih zgrada, kojima će više od 17.500 građana živeti kvalitetnije, zdravije i ugodnije, uz niže račune, dodala je. Pojasnila je kako su sve obaveze korisnika u smislu informisanja i vidljivosti jasno propisane ugovorom i pojašnjene službenim Uputstvima. Korisnici su prilikom realizacije projekta o značajima projekta dužni informisati krajnje korisnike, odnosno stanare zgrada, opštu i stručnu javnost i medije.

Pravilima je isto tako podložan i Fond, koji osim uloge tehničke pomoći u ovom projektu ima zadatak sprovesti i nacionalnu promotivnu kampanju. Aktivnosti promocije programa podeljene su na 3 dela, od kojih je prva aktivnost izrada istraživanja svesnosti građana o energetskoj efikasnosti pre realizacije kampanje i izrada stručne analize dosadašnjih rezultata sprovedenih energetskih sanacija širom Hrvatske. Druga aktivnost je izrada spotova i oglasa namenjenih postavljanju na pročeljima obnovljenih zgrada, a treća samo oglašavanje u medijima.

Od 596 zgrada kojima su odobrena sredstva u ovom programu, tek ih je par pred završetkom radova, dok se većina trenutno bavi postupcima nabavke. Očekuje se kako će do kraja novembra biti potpisani svi Ugovori o sufinansiranju te bi u idućih 18 meseci sve prijavljene zgrade trebale biti obnovljene.

izvor: fzoeu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti