U Vrbasu obeležen Dan životne sredine

Foto: Eko Vrbas

Volonteri Ekološkog pokreta Vrbasa obeležili su Dan životne sredine sprovođenjem ankete u centru Vrbasa na temu štetnosti plastičnih kesa. Ispitivali su i raspoloženje građana da u većoj meri koriste platnene torbe a onima sa dobrom voljom delili su promotivnu pamučnu vreću Ekološkog pokreta.

Anketirano je oko 80 građana. Njih preko 70 je dobilo poklon torbu jer su se izjasnili da bi hteli u većoj meri da ih koriste. Šestoro su ostali bez poklona, jer za „ekološku tranziciju“ nisu imali razumevanja.

Većina građana je priznala da u velikoj meri uzima plastične kese u radnji, prosečno desetak nedeljno, mada su neki priznali da ih uzimaju refleksno i da je to ipak veća brojka! Većina anketiranih se izjasnila da razlikuju biorazgradive vreće od običnih!

Priličan broj ljudi ponese u prodavnicu platnenu vreću, ali jedan deo njih potrpa robu prvo u plastične a potom ih uglavi u platnenu.

Foto: Eko Vrbas

Promena loših navika je poprilično spora i teška, dok država ne donese mnogo odlučnije mere. Simbolična naplata kesa, prema mišljenju Ekološkog pokreta Vrbas, nije donela očekivani rezultat. Ali neka to bude blagi prelaz do njihove potpune zabrane, koju zahtevaju članovi pokreta.

Organizacija ankete omogućena je realizacijom Projekta „Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu„, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, kojeg sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Podršku kampanji dala je i kompanija Sunoko.

Izvor: Eko Vrbas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti