U toku izgradnja regionalne deponije u Subotici

subotica deponija eko minpolj

U ponedeljak 9. novembra 2015. godine u Subotici održan je radni doručak za novinare na kome je predstavljen projekat Regionalne deponije u Subotici, a u organizaciji preduzeća „Regionalna deponija“.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović izjavila je da je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Subotici veoma značajna jer se tako rešava problem upravljanja otpadom 6 opština i grada Subotice. Ona je istakla da će projekat obezbediti izgradnju regionalne deponije, transfer stanice, reciklažna dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje biorazgradivog otpada, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, transport i sakupljanje otpada.

Gospođa Božović je podsetila prisutne da će do 2028. godine svi gradovi i opštine u Republici Srbiji morati da završe pripremu projektne dokumentacije, finansiranje, izgradnju i početak odlaganja komunalnog otpada na sanitarne deponije. Kako je istakla, 2030. godine Srbija će imati obavezu da reciklira oko 50 odsto komunalnog otpada.

Gradonačelnik Subotice gospodin Jene Maglai izjavio je da je projekat regionalne deponije u Subotici jedna od najznačajnijih investicija u tom regionu.

Direktor preduzeća „Regionalna deponija“ gospođa Andrea Kikić istakla je da će implementacijom ovog projekta u Srbiji prvi put biti primenjen celoviti sistem konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada prema standardima Evropske unije i u skladu sa Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom za period od 2010. do 2019. godine Republike Srbije. Ona je dodala da su radovi na izgradnji deponije započeti krajem jula 2015. godine.

Projekat „Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotičkog regiona“ finansira se uz pomoć IPA programa (21 milion evra), Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (3,2 miliona evra) i lokalnih samouprava (oko 700 hiljada evra).

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti