Počinje izgradnja BE-TO na biomasu u Osijeku

Foto-ilustracija: Pixabay

Krajem prošle nedelje ministar ekonomije Republike Hrvatske gospodin Ivan Vrdoljak i direktor Uprave Hrvatske Elektroprivrede gospodin Peruca Jakić posetili su lokaciju na kojoj će u decembru 2015. godine početi izgradnja BE-TO na biomasu u Osijeku.

Gospodin Vrdoljak je izjavio da je krajem oktobra 2015. godine dobijena građevinska dozvola za projekat, kao i da je kompanija Đura Đaković već započela pripremne radove na projektu.

Gospodin Jukić je istakao da će ovo biti prva kogeneracijska elektrana u sistemu HEP-a koja će kao energent koristiti šumsku biomasu. Dodao je da će stepen iskorišćenosti postrojenja biti 70 odsto.

Podsetimo, kompanija Đuro Đaković izabrana je na međunarodnom tenderu raspisanom krajem januara 2014. godine, a koji se sprovodio prema postupku Nemačke banke za obnovu i razvoj (KfW). Tenderom je predviđeno da se izgradnja ovog postrojenja izvrši po principu EPC, odnosno ključ u ruke. BE-TO Osijek će biti izgrađena u Osijeku uz postojeću TE-TO Osijek. Snaga ovog postrojenja će biti 2MW električne energije i 10MW toplotne energije. Procenjuje se da će postrojenje godišnje proizvoditi oko 16500MWh električne energije, 53200MWh toplotne energije i 32400t tehnološke pare. U BE-TO Osijek biće uloženo preko 35 miliona evra. Očekuje se da će postrojenje sa radom početi 2017. godine, a biće prvo kogeneracijsko postrojenje u okviru HEP grupe koje će imati status povlašćenog proizvođača energije iz obnovljivih izvora. Osnovna namena kogeneracijskog postrojenja BE-TO Osijek je isporuka tehnološke pare industrijskim potrošačima.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti