U toku eksplanatorni skrining za poglavlje 27 u Briselu

stana bozovic

Juče je u Briselu otvoren eksplanatorni skrining za poglavlje 27 Republike Srbije koji će trajati do 19. septembra 2014. godine.

Na ovom skriningu razmatraju se pitanja horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, zaštite od buke, zaštite prirode, zatim hemikalija, kontrola industrijskog zagađenja, upravljanje rizikom i klimatske promene.

Ispred Republike Srbije skriningu prisustvuje državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa mr Stana Božović sa delegatima. Gospođa Božović je na otvaranju skrininga za poglavlje 27 Republike Srbije izjavila da je usklađivanje srpskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije prioritet Republike Srbije, kao i da su već preduzete mere povodom ovog usklađivanja.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa mr Stana Božović istakla je i da je do sada veliki deo zakonodavstva već usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije, kao i da će do 2030. godine biti postignuti svi potrebni standardi.

Nakon ovog eksplanatornog skrininga o poglavlju 27, u novembru ove godine održaće se i bilateralni skrining na kojem će Srbija dobiti ocene o dosadašnjem usklađivanju zakonodavstva sa Evropskom unijom, ali i o oblasti zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto:eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti