U Škotskoj pušten u rad prvi punjač koji koristi plimu za dobijanje struje 

Punjač za električne automobile koji se napaja strujom koja dolazi iz dubine Severnog mora pušten je u rad na Šetlandskim ostrvima u Škotskoj. Za ovaj punjač koristi se najčistiji izvor energije – snaga plime. Naime, pod vodom su postavljenje posebne turbine koje nedovoljno iskorišćenu snagu mora pretvaraju u struju.

Ovaj jedinstveni punjač u rad je pustila kompanija „Nova Innovation“i to na ostrvu Jel. Ova ostrva posebna su i po tome sto sva domaćinstva na njima već nekoliko godina koriste električnu energiju koja se dobija zahvaljujući morskoj plimi.

Naša tehnologija generiše električnu energiju iz ogromne snage mora i menja način na koji napajamo svoj život – od načina na koji pravimo šolju čaja do putovanja. Sada imamo i tu mogućnost da automobile napajamo sa plimom i osekom, što pokazuje da mnogo radimo na tome da umanjimo i suzbijemo klimatske promene”, rekao je Simon Forest, direktor ove kompanije.

Kako se navodi saopštenju, njihov cilj je da isporučuju čistu energiju koja će zadovoljiti sve potrebe ljudi, a sve u cilju zaštite životne sredine i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Prema prvim informacijama stanovnici su oduševljeni novim punjačem koji rado koriste.

Škotska vlada donela je odluku da zabrani prodaju novih automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje do 2032. godine što je ubrzalo potrebu za razvojem novih izvora čiste energije koja će se koristiti za punjenje električnih automobila

Milica Radičević

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti