U planu je izgradnja najveće baterije na svetu

Foto-ilustracija: Unsplash (Brett Jordan)

U Australiji bi uskoro mogla da počne izgradnja baterije za skladištenje električne energije kapaciteta 700 megavata koja bi mogla da ubrza tranziciju sa fosilnih na obnovljive izvore energije.

Kompanija “Oridžin energija” (Origin Energy) predstavila je planove za izgradnju džinovske baterije u svojoj elektrani na ugalj u pokrajini Novi Južni Vels. Prema procenama stručnjaka ova baterija imaće kapacitet za napajanje mreže u trajanju od četiri sata i biće mnogo veća od Tesline koja se nalazi u Južnoj Australiji.

Elektrana na ugalj u okviru koje je planirana izgradnja nove mega-baterije, prestaće sa radom 2032. godine. Planirano je da kapacitet baterije omogući kompaniji da koristi postojeću infrastrukturu i mrežu dugo nakon što postrojenje prestane da proizvodi energiju sagorevanjem uglja. Baterija će podržati i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore i to posebno u solarne i one koji koriste energiju vetra.

Prema projektu planirano je da se mega-baterija gradi u tri faze, prva će biti završena da krajem naredne godine.

U Južnoj Australiji već postoji jedna baterija koja je igrađena 2017. godine, njena snaga je 150 megavata. Prošle godine najavljen je projekat igradnje nove litijum-jonske baterije u blizini mesta Gelong koja bi u rad trebalo da bude puštena krajem 2021. godine. Predviđeno je da ova baterija ima snagu od 300 megavata, dok će pun kapacitet biti 450 MWh. Ceo sistem biće dobro povezan sa obližnjim vetroelektranama i solarnim elektranama, a napajanje i puštanje u rad pokretaće softver i nju postavljaju francuska energetska kompanija Neoen i Tesla.

Mega-baterija kompanije “Ordžin” od 700 megavata i Neonova od 500 megavata biće dva unajveća uređaja za skladištenje na svetu, i vredeće milijardu dolara!

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti