U planu izrada katastra klizišta u Srbiji

Prošle nedelje je u Beogradu na Starom dvoru održan drugi regionalni simpozijum o klizištima u Jadranskobalkanskoj regiji.

U okviru ove manifestacije predstavljen je projekat „Usklađivanje podataka o klizištima i obuka opštine za njihovo praćenje“ čiji je cilj sistematsko istraživanje klizišta u Srbiji i izrada katastra klizišta.

Foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je potrebno oko 11 miliona evra za sanaciju oko 30 odsto srpske teritorije koja se nalazi pod klizištima. On je dodao da je prošlogodišnja šteta od poplava u Srbiji procenjena na više stotina miliona evra, a zbog klimatskih promena štete od elementarnih nepogoda su sve veće. Prema njegovim rečima, novac za sanaciju klizišta bi možda mogao da bude obezbeđen , ali Republika Srbija nema urađene projekte i sanacione planove.

Projekat „Usklađivanje podataka o klizištima i obuka opštine za njihovo praćenje“ realizuje se uz pomoć Vlade Japana i kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u planu je da bude završen do februara 2016. godine.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti