U planu izgradnja dve male hidroelektrane na Biljevačkoj reci kod Arilja

Biljevačka reka

Privredno društvo za obnovljive izvore energije „Hes ostatija“ iz Beograda odabrani je potencijalni investitor za izgradnju dve male hidroelektrane u opštini Arilje, po prvom Javnom pozivu za dodelu lokacija za izgradnju malih hidroelektrana koji je raspisalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine u februaru 2013. godine. Ovaj investitor dobio je lokalitete „Brkovo“ i „Grabljak“, dok je za MHE „Drenovska kosa“ treći odabrani investitor na listi. Trojni memorandum o razumevanju potpisan je 26. jula 2013. godine između ovog investitora, lokalne samouprave i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a njime se investitor obavezao da će u roku od šest meseci ispitati mogućnost realizacije projekta, podneti generalni projekat i zahteve za sve potrebne dozvole resornom ministarstvu.

Marko Milić, direktor ovog privrednog društva, u razgovoru za Energetski Portal izjavio je da su projekti u planu i da se početak radova na izgradnji malih hidroelektrana „Brkovo“ i „Grabljak“ očekuje za oko godinu dana. Prema njegovim rečima, najteže je bilo naći tim renomiranih inženjera koji će raditi generalni projekat. Radovi na tom projektu privode se kraju, pa će generalni projekat uskoro biti dostavljen Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Inače, rok za dostavljanje dokumentacije je kraj januara ove godine.

Ove male hidroelektrane će se nalaziti na Biljevačkoj reci kod Arilja; instalisana snaga MHE „Brkovo“ biće 123kW, a MHE „Grabljak“ 139kW. Investitor „Hes ostatija“ planira da izvođač radova bude beogradska firma „INKOP“ koja je izabrana jer poseduje veliko iskustvo u građevinskoj industriji.

Prema rečima gospodina Milića, privredno društvo „Hes ostatija“ zajedno sa privrednim društvom „Hes Golijska“ takođe iz Beograda, preduzećem „Gordež“ iz Užica, kao i preduzećem „VK Building & Trading“ iz Beograda čini grupaciju koja sarađuje na projektima izgradnje malih hidroelektrana.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti