Nemačka kompanija osvaja „zeleno“ energetsko tržište Brazila

obnovljivi izvori energijeNemačka kompanija „Sowitec Group“ pobedila je na energetskim aukcijama koje su nedavno održane u Brazilu čime je sebi obezbedila pravo da izgradi fotonaponsku solarnu elektranu i da realizuje, zajedno sa brazilskom Komorom za komercijalizaciju električne energije (CCEE), dvadesetogodišnji ugovor o proizvodnji električne energije iz tri vetroparka.

Nacionalna aukcija „A-5 New Energy“ održana je 13. decembra 2013. godine, a ova kompanija je dobila pravo da izgradi tri vetroparka ukupne snage 72MW. Vetroparkovi „Ventos da Bahia II“, „Ventos de Bahia IV“ i „Ventos de Bahia VIII“ biće izgrađeni u severnoistočnom Brazilu, u okrugu Mulungu do Morro, u državi Bahia. Očekuje se da će ovi vetroparkovi moći da proizvedu oko 300GWh godišnje, a planirano je da počnu sa radom 1. januara 2018. godine.

Na drugoj aukciji „Pernambuco Photovoltaic Auction“ koja je održana 27. decembra 2013. godine, kompanija „Sowitec“ je dobila pravo da izgradi fotonaponsku solarnu elektranu čija će snaga biti 30MW. Očekuje se da ova solarna elektrana pod imenom „Sao Francisco“ bude smeštena u opštini Santa Maria da Boa Vista, u državi Pernambuco, da godišnje proizvodi do 50GWh, i da bude puštena u rad do kraja 2016. godine.

Inače, Brazil se nalazi među svetskim liderima u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Instalisani kapacitet vetra u ovoj zemlji iznosi više od 3000MW, dok je u 2013. godini povećan ukupan kapacitet vetroelektrana pod ugovorom za više od 10GW.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti