U Pančevu povećana zagađenost vazduha

U Pančevu je ovih dana zabeleženo povećano prisustvo zagađujućih materija u vazduhu, dok su u pojedinim delovima grada koncentracije PM10 čestica bile i do pet puta veće od dozvoljenih.

Foto: www.pancevo.rs

Zagađenje je bilo najveće u toku noći.

„Ono što je zabrinjavajuće jeste da su granične vrednosti prekoračene u prethodna tri dana.

Na mernom mestu Zavoda za javno zdravlje automatski monitoring je pokazao da su vrednosti PM10 čestica 16. februara bile 187 mikrograma po metru kubnom, 17. februara su bile 257 i 18. februara 30, to je pet do šest puta veće od prosečne vrednosti“, kaže doktorka Dubravka Nikolovski iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Čestice utiču na respiratorni sistem ali i na kardiovaskularna oboljenja. Posebne zaštite nema. Najveći zagađivači su saobraćaj, industrija i ložišta.

„Ono što stalno naglašavam, kada vidite takvo vreme, ako osetite onaj težak miris vazduha, smog kako zovemo, najbolje je ostati u kući ukoliko nemate preke potrebe da izlazite. PM10 čestice ne samo da utiču na respiratorne organe već i vrlo često mogu uticati na kardio-vaskularni sistem, tako da u danima kada su povećane ove vrednosti mi možemo da očekujemo da će i u bolnici biti više pacijenata koji će se javljati ne samo sa respiratornim tegobama, već to mogu biti i češći infarkti srca i mozga“, objašnjava dr Nikolovski.

Česta su zagađenja česticama bila i u toku prošle godine, više od 140 dana zabeleženo je prekoračenje granične vrednosti od 35 koliko je dozvoljeno.

Izvor: RTV (Aleksandra Vlajić)

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti