U najvećim engleskim trgovinskim lancima i do 95 odsto manja potrošnja plastičnih kesa

Britanska vlada pohvalila se velikim padom prodaje plastičnih kesa, ali problem velikih količina plastičnog otpada time još uvek nije rešen.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sarah Sigler)

Prodaja jednokratnih plastičnih kesa u proteklih pet godina u najvećim trgovinskim lancima smanjena je čak 95 odsto. Čini se da je prodaju uspešno smanjila njihova naplata uvedena u oktobru 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u proseku godišnje prodaju samo četiri plastične kese po osobi, u poređenju s 10 u 2019. i čak 140 u 2014. godini.

Engleski kupci od uvođenja naknade u visini od 5 penija sve manje koriste plastične kese, a njihova prodaja je, prema najnovijim podacima britanske vlade, u najvećim supermarketima samo prošle godine pala čak 59 odsto. Prodaja plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u glavnim trgovinskim lancima u Engleskoj se tako smanjila za više od 95 odsto, a prema podacima sedam najvećih – Asda, Marks and Spencer, Morrisons, Sainsbury’s, Co-operative Group, Tesco i Waitrose, u proteklih 12 meseci prodato je 226 miliona plastičnih kesa (322 miliona manje u odnosu na 2018/2019.) ili svega četiri po osobi.

Podaci britanskog Ministarstva za zaštitu okoline, hranu i ruralna područja (DEFRA) tako potvrđuju uistinu veliki pad prodaje plastičnih kesa koji je još prošle godine iznosio 10, a čak 140 kesa po osobi u 2014. godini.

„Ohrabruju nas rezultati postignuti u tako kratkom vremenskom periodu i veliki uspeh u smanjenju prodaje ove vrste plastičnih proizvoda koju koristimo u svakodnevnom životu“, izjavio je državni sekretar za zaštitu okoline Džordž Justis. „Svesni smo razornog uticaja koji plastične kese imaju na zagađenje životne sredine i naše prekrasne prirode, kao i na ugrožavanje morskog života. Odlučno ćemo podsticati dalji napredak na ovom području te se nadam da će naš primer pokrenuti slične aktivnosti širom sveta.“

Naplata plastičnih kesa uvedena je u oktobru 2015. godine s ciljem smanjenja nastanka plastičnog otpada, zaštite okoline i uticaja na navike potrošača nakon što je broj prodatih plastičnih kesa u sedam najvećih lanaca trgovina 2014. porastao za 200 miliona. Tada su potrošači godišnje koristili više od 7,6 milijardi plastičnih kesa, što je činilo 61.000 tonu plastike. Naplata je uvedena u svim trgovinama na malo koje zapošljavaju više od 250 ljudi, iako je britanska vlada planirala uvođenje naplate plastičnih kesau svim trgovinama, kao i povećanje minimalnog iznosa naplate na 10 penija. Uprkos postignutom napretku, nedavno objavljena istraživanja otkrivaju da će se plastični otpad koji dospeva u svetske okeane gotovo utrostručiti u naarednih 20 godina, pa će svi dosadašnji napori u zaustavljanju porasta plastičnog zagađenja ostati gotovo jedva primetni.

„Prodaja plastičnih kesa smanjena je za 322 miliona, što je vrlo pozitivno i brojka se čini ogromnom, no istovremeno je porasla prodaja višekratnih kesa i to na čak 1,5 milijardi u 2018. godini, a one sadrže još više plastike“, izjavio je Sem Čitan Velš iz britanske organizacije Grinpis.

„Sada se isto mora učiniti i sa višekratnim kesama, odnosno potrebno im je povećati prodajnu cenu na blagajnama trgovina. Tako je, na primer, uspešno smanjena njihova prodaja u Irskoj, no najbolje bi bilo uvesti njihovu potpunu zabranu.“

Foto-ilustracija: Unsplash (Gabe Pierce)

No, u Grinpisu navode kako su plastične kese samo jedan deo problema plastične krize u ovoj zemlji. Trgovački lanci u Velikoj Britaniji godišnje koriste čak 900.000 tona plastike i zato je hitno potrebno smanjiti korištenje plastične ambalaže. „Iako su najnovije brojke o smanjenju prodaje plastičnih kesa korak u pravom smeru, vlada se ne bi trebala previše radovati sve dok se ovaj naporni posao ne privede svom kraju“, smatra Sem Čitan Velš.

Podaci ipak pokazuju kako su nastojanja za smanjenje korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u Velikoj Britaniji zastala od izbijanja krize koronavirusa, ponajviše zbog povećanog korišćenja maski, rukavica, vizira i maramica za jednokratnu upotrebu, a to potvrđuje i pad stope recikliranja tokom zatvaranja. Treba dodati i to da je velška vlada u četvrtak pokrenula dugoočekivano javno savetovanje o potrebi trajne zabrane određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti