U Nacionalnom parku Tara uhvaćena i markirana još tri mrka medveda

_mg_8466_561008Na području Nacionalnog parka Tara, u okviru projekta koji sprovodi Svetska organizacija za prirodu (WWF) „Zaštićena područja za prirodu i ljude” uspešno su uhvaćena a zatim i markirana tri mrka medveda. Kako bi se populacija ove ugrožene a stoga i strogo zaštićene vrste očuvala, WWF intenzivno radi na praćenju i prikupljanju podataka o brojnosti ove vrste, kretanju i rasprostranjenju, a sve to uz primenu najsavremenije tehnologije.

U blizini dva hranilišta namenjena medvedima uhvaćene su ukupno dve ženke mrkog medveda (mase 119,3 kg i 162,5 kg) i jedan veoma krupan mužjak (mase 207,4 kg). Sve tri životinje su uspešno i bezbedno anestezirane i pod stalnim veterinarskim nadzorom uzeti su im standardni uzorci krvi, dlake kao i morfometrijski parametri (masa i preko 30 linearnih karaktera tela). Na svim hranilištima za medvede u Nacionalnom parku Tara je još krajem juna intezivirano iznošenje hrane u cilju boljeg primamljivanja. Osim toga, dodatno su postavljene fotozamke radi praćenja prisustava medveda na hranilištima, procene broja jedinki koje dolaze, njihovog uzrasta i učestalosti dolaženja.

Prostrane šume Nacionalnog parka Tara predstavljaju jedno od najboljih i najočuvanijih staništa za mrkog medveda u celom regionu. Krivolov je, nažalost, najveći faktor ugrožavanja medveda svuda u svetu, takođe se na listi pretnji nalazi i uništavanje i narušavanje njihovih staništa.“ – izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Izvor: wwf.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti