U Kutini puštena punionica za električna vozila

indexU Kutini je puštena u rad punionica za električna voyila. Punionica u Kutini postavljena je kao temelj „Sporazuma o saradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“ . Tu je grad Kutina dao pravo korišćenja za parkirna mesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Križ, Pogon Kutina za koju je uložio oko 70.000 kuna.

Na punionici je moguće istovremeno punjenje dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vreme punjenja od jednog do četiri sata, zavisno od stanja baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacionu karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio 28 javnih ELEN punionica širom Republike Hrvatske u saradnji s Gradovima i zainteresiranim partnerima, od kojih je u Koprivnici kroz saradnju na EU projektu „Civitas Dyn@mo“ ugrađeno 5 brzih AC/DC punionica, i u Zagrebu jedna ultrabrza (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama.

Uskoro u probni rad treba da budu puštene  punionice u Dubrovniku, Rijeci, Čakovcu, Zadru, Našicama… U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mesta, koji je namenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

Izvor: hep.hr

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti