U kojim sektorima je najvažnija Švedska pomoć Srbiji?

Foto-ilustracija: Unsplash (Marten Bjork)

Kako piše Nova ekonomija, Vlada Švedske donela je odluku o izradi nove strategije za razvojnu saradnju sa Srbijom i zemljama Zapadnog Balkana i Turske od 2021. do 2027. godine. To znači da će Švedska tokom narednih sedam godina nastaviti finansijski da podržava reforme Srbije na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Ambasade Švedske.

Budući da su razni oblici ograničenja demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona sve češća pojava u svetu, to ne utiče samo na pogođene zemlje, nego i na Švedsku i Evropsku uniju u celini. Zbog toga je odlučeno da će se podrška Švedske posebno fokusirati na oblasti ljudskih prava i vladavine zakona u okviru reformske strategije sa zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

”Razvoj dešavanja u nekim delovima Zapadnog Balkana i u Turskoj je zabrinjavajući. Zato je važan prioritet doprinos Švedske da se zaustavi ovaj trend, između ostalog kroz švedsku razvojnu pomoć i političku saradnju u regionu”, izjavio je ministar za međunarodnu razvojnu saradnju Peter Erikson. On je dodao da je u interesu Švedske da nastavi saradnju sa tim zemljama da bi doprinela razvoju demokratije kroz jačanje vladavine zakona i ljudskih prava.

Ministar Erikson kaže da snažna Evropska unija zavisi od razvoja demokratije širom Evrope. “Pozitivan demokratski razvoj na Balkanu i u Turskoj nije važan samo za građane zemalja, već i za sigurnost EU” zaključio je on.

Od 2000. godine Švedska je Srbiji donirala više od 200 miliona evra za razvojnu saradnju i jedan je od najvećih donatora u regionu. Švedska podrška dopunjava rad Evropske unije u regionu u oblastima u kojima Švedska ima posebnu stručnost.

”Radosna je vest da su i Švedska i Evropska unija odlučile da nastave sa podrškom Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana kao i Turskoj. Međutim, za nas je važno da se nastavlja sa reformama i tu smo da ih podržimo, jer nam je cilj da Srbija bude član Evropske unije”, rekao je ambasador Švedske u Srbiji, Nj. E. Jan Lundin.

Nekoliko švedskih vladinih tela učestvuje u reformskoj saradnji čime doprinose izgradnji multisektorskih, dugoročnih odnosa između Švedske i zemalja regiona. Izrada nove strategije reformske razvojne saradnje poverena je Švedskoj agenciji za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida) Švedskom institutu (SI), Akademiji Folke Bernadotte (FBA) i Generalnom konzulatu u Istanbulu za period 2021-2027.

Oblasti koje su obuhvaćene su: ljudska prava, demokratija i vladavina zakona, rodna ravnopravnost, zaštita životne sredine i klimatski održivog razvoja, kao i održivo korišćenje prirodnih resursa, ekonomski razvoj i inkluzivno društvo, navodi se u saopštenju.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti