U Hrvatskoj objavljeni snimci 200 hektara opustošenih šuma

Zeleni odred, forum udruženja veterana VIDRA, objavio je na svojoj Facebook stranici nove informacije o prekomernoj seči i pustošenju hrvatskih šuma i uz njih priložio novije i starije fotografije koje tačno prikazuju razmere uništavanja šuma na Zrinskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji:

Foto: Facebook (screenshot @Zeleni odred)

„Na službenim stranicama Hrvatskih šuma, vezano za upravljanje privrednom jedinicom ´Šamarica I´ čitamo: ‘Cilj upravljanja je očuvanje stabilnosti ekosistema uz dugotrajno upravljanje, zadovoljenje funkcija opšte upotrebe ovih šuma’. Lepo. Stručno i pažljivo“, navodi se u objavi Zelenog odreda. „A evo kako to izgleda u stvarnosti – 200 opustošenih hektara u samo dve, tri godine. Ovaj horor samo je delić dokumetacije koju pripremamo Komisiji Evropske unije, s naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoline koje je aminovalo ovakav, ali i hiljade drugih ekocida u Republici Hrvatskoj, na područjima strogo zaštićenim direktivama EU.

I naravno da ćemo pomenuti svesrdnu saradnju, udruženi zločinački poduhvat! HŠ s Državnim inspektoratom, Ministarstvom poljoprivrede, pravosuđem, ali i priložiti brdo dokumenata kao dokaz. Fotografije su uzete sa satelitskog programa, a odnose se na pažljivo, stručno, dugotrajno upravljanje u GJ Šamarica I, Šumarija Kostajnica, Uprava šuma Podružnica Sisak, gde su marljivim radom u celosti opustošeni odseci 13b, 35a, 36a, 37b i 15a. I obratite pažnju na strateški ostavljene „zaštitne koridore“ širine nekoliko metara da se sa puta ne vidi rezultat zločinačkog divljanja. O nama, HŠ i dalje tvrde isto: „Izjave Zelenog odreda i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamerne. Iznošenjem netačnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoj zadatak upravljanja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s ekonomskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde“, piše Zeleni odred.

Zeleni odred, forum udruženja veterana VIDRA, gotovo dve godine organizovano i intenzivno radi na dokazivanju, ali i zaustavljanju kriminalnih aktivnosti organizovanog pustošenja hrvatskih šuma. U ove dve godine mnogo su toga odradili: otkrili povezanost politike i pustošenja, organizovali proteste, marševe, tribine, predavanja, imenovali počinitelje, predavali tužbe i kaznene prijave DORH-u, istraživali i proputovali gotovo čitavu Hrvatsku. Takođe, u nastojanju zaustavljanja pustošenja hrvatskih šuma, zbog neefikasnosti i odsustva delovanja nadležnih institucija, Zeleni odred se obratio i institucijama i javnosti Evropske unije, gde je njihova borba za spas i očuvanje šuma u kratkom vremenu izazvala veliko zanimanje. Podsetimo, važnost delovanja Zelenog odreda prepoznala je i austrijska Zaklada „Unruhe“ (Nemir) koja svake godine dodeljuje SozialMarie nagrade za društvene inovacije. Za nagrade je ove godine pristiglo čak 288 projekata iz šest evropskih zemalja (Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska), a projekat Zelenog odreda uvršten je među 34 laureata. Zeleni odred nije osvojio jednu od glavnih nagrada, no njihov projekat je dobitnik novčane nagrade u vrednosti od dve hiljade evra, što će im kao neprofitnom udruženju i njihovom volonterskom radu zasigurno pomoći u daljem jelovanju i borbi za očuvanje prirodne okoline i šumskih resursa Hrvatske.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti