Sanitarna seča osušenih platana u Mostaru usled bojazni od urušavanja

Foto: Wikipedia/Mbzt

Služba za komunalne poslove Grada Mostara priprema projekat sanitarne seče sasušenih-uginulih stabala platana u zaštićenoj aleji, u ulici Kneza Branimira IV – saopšteno je iz Grada Mostara. Kako se dalje navodi, zbog rizika za učesnike saobraćaja u pomenutoj ulici – delovi krošnje će se ukloniti zbog bojazni od njihovog urušavanja.

“Dva stabla će biti u potpunosti uklonjena, a na ostalim stablima će se uklniti obolele i suve grane koje su inficirane obolenjima“, navedeno je iz Gradske uprave. Stabla koja će biti podvrgnuta merama sanitarne seče inficirana su i uništena pod uticajem lignikolnig gljiva, te predstavljaju izvor infektivnosti za sva okolna stabla i podložna su statičkom lomu.

“Radi se o ‘gašenju požara’ da ne bi došlo do obrušavanja i stabala za koja nema više nikakve nade i nisu živa, a potom bi trebalo vaditi panjeve“, kazao je za Bljesak.info Bojan Spasojević, magistar pejzažne arhitekture. Spasojević naglašava i da bolest platana ima progresiju, te je sve više mehaničkih oštećenja, ali i da se “ne može raditi konzervacijska mera kad stalno dolazi do oštećenja“.

“Ovo je hitna intervencija jer postoji bojazan da se sve obruši na ulicu“, dodaje Spasojević za Bljesak.info. Iz Grada pak kažu da će prilikom izvođenja ove sanitarne seče saobraćaj u ulici biti zaustavljen, o čemu će se javnost naknadno informisati. Bljesak.info je ranije pisao o lošem stanju u kojem se nalazi mostarska aleja i platani, te su stručnjaci upozoravali na “nužnost sanacije platana“. Takođe, za održavanje aleje platana – kako je objavljeno u nacrtu Proračuna za 2020. godinu, stoji izdvajanje od 20.000 konvertibilnih maraka, kao što je bilo i u proračunu iz 2017. godine.

Izvor: Bljesak.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti