U Crnoj Gori će se graditi vetropark „Gvozd“ snage 55 MW

Foto-ilustracija: Unsplash (Bastian Pudill)

Elektroprivreda Crne Gore potpisala je akcionarski ugovor sa kompanijom Ivicom Holding GmbH iz Austrije o pristupanju projektnoj kompaniji Green Gvozd preko koje se raditi projekat vetro parka na krnovskoj visoravni.

EPCG će biti vlasnik 100 odsto projektne kompanije Green Gvozd, navodi se u saopštenju ove nacionalne kompanije.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je da se raduje nastavku saradnje, jer je za Crnu Goru i energetski sektor ovo veoma bitna investicija koja pripada zelenim izvorima energije.

„Investicija je vredna 61 milion eura, snage 55,4 MW, 13 generatora, obezbeđivaće energiju za oko 25.000 domaćinstava. Zato ovo potpisivanje predstavlja veliki korak napred u realizaciji ove investicije, čiju realizaciju očekujemo u dogovorenom roku. Za naš energetski bilans biće ovo još jedan korak napred u obezbeđivanju novih GW sati zelene energije. Nadam se da ćemo u narednom periodu obezbjediti izgradnju i drugih novih izvora energije iz obnovljivih izvora”, naveo je Rovčanin.

Donošenju odluke o izgradnji vetroelektrane „Gvozd“ prethodila je izrada Studije potencijala vetra i procene energetske proizvodnje, kao i Studije tržišta i poslovnog modela za VE „Gvozd“ urađenih od strane renomirane nemačke kompanije Fihtner.

EPCG je ranije dobila (Mandate Letter) preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja  projekta izgradnje vetroelektrane „Gvozd“. EPCG će u narednom periodu uzeti u razmatranje i moguće drugačije opcije finasiranja projekta, a sredstva bi se koristila za nabavku opreme u skladu sa pravilima finasijskih institucija.

Očekivani početak izgradnje vetroelektrane je na proljeće 2022. godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 meseci nakon početka radova. Za potrebe buduće vetroelektrane predviđa se izgradnja saobraćajne infrastrukture, odnosno rekonstrukcija postojećih puteva i izgradnja novih puteva, s ciljem povezivanja pojedinih vetroagregata.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti