U Bujama puštena u rad Elen punionica za električna vozila

indexHrvatska elektroprivreda je juče u Bujama, kod hotela Mulino pustila u redovni pogon ELEN punionicu za električna vozila. Bujsku ELEN punionicu u rad su pustili Urban Cerar, direktor hotela Mulino, i Domagoj Puzak, član tima za e-mobilnost HEP grupe.

Punionica u Bujama postavljena je kao temelj  „Sporazuma o saradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je hotel Mulino dao pravo korišćenja za parkirna mesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroistre Pula Pogon Buje, koja je u punionicu investirala 70.000 kuna.

Na ELEN punionici u Bujama je moguće istovremeno punjenje 2 vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vreme punjenja od jednog do četiri sata, zavisno od stanja baterije vozila. Punjenje je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica.

HEP je do sada širom Hrvatske postavio 27 javnih ELEN punionica u saradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od kojih je u Koprivnici kroz saradnju na EU projektu „Civitas Dyn@mo“ ugrađeno 5 brzih AC/DC punionica, te u Zagrebu jedna ultrabrza (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama. Uskoro će se u probni rad pustitipunionice u Dubrovniku, Rijeci, Kutini, Čakovcu, Zadru.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sistem koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mesta, koji je namenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao evropski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju da modernizuju javni i privatni transport i da doprinesu smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoline, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

Izvor: hep.hr

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti